Booking.com

ULEIUL DE RICIN – Introducere:

Uleiul de ricin este un produs de culoare galbuie, care isi are originea in India (prezent insa si in alte tari tropicale), creat din semintele de ricin. Este un excelent antioxidant cu caracteristici antiinflamatorii, cunoscut si sub denumirea de « palma lui Cristos », utilizarile lui medicale datand inca din sec V – IC, din vremea antichitatii,  pentru vindecarea iritatiilor ochilor.

Secole la rand, acest ulei a fost utilizat in diverse terapii, datorita propietatilor benefice pe care le contine acizi nesaturati si grasi. Fiindca contine diversi acizi si minerale, acest produs natural a fost intotdeauna prezent in tot ceea ce a insemnat frumusete, inca din timpurile antichitatii, din Egipt, utilizat indeosebi pentru ingrijirea pielii si a parului.

De-a lungul istoriei, cea mai populara utilitate a uleiului de ricin a fost tratarea infectiilor cutanate, reducerea constipatiei si cresterea aspectului sanatatii parului, insa cercetarile au aratat ca  are aplicatii mult mai eficiente in sustinerea sistemul imunitar. Acest ulei exceptional este capabil să crească celulele albe din sânge și numărul celulelor T-11 (un tip de celule albe din sânge care acționează ca anticorpi) produs în limfocitele organismului, care ajută la distrugerea virușilor, ciuperciilor, bacteriilor și celulelor canceroase.

Multe dintre beneficiile uleiului de ricin provin din compoziția sa chimică. Este clasificat ca fiind un  acid gras trigliceridic și aproape 90% din conținutul său de acizi grași este un compus specific și rar denumit acid ricinoleic.  este considerat a fi destul de unic, deoarece acidul ricinoleic nu se găsește în multe alte substanțe și este o sursă foarte densă și concentrată. Se obtine prin presarea la rece a semințelor sale.

În afară de constituentul său primar – acidul ricinoleic-  conține, de asemenea, anumite săruri benefice și esteri care funcționează în principal ca agenți de condiționare a pielii. În același timp, acestia ajută la stabilizarea texturii și consistenței produselor de frumusete, de aceea  este utilizat în atât de multe tratamente cosmetice, de păr și de îngrijire a pielii.

Conform Jurnalului Internațional de Toxicologie,  și  hidrogenat au fost raportate în 769 și, respectiv, 202 de produse cosmetice, în timpul unei analize din 2002! Uleiul de semințe Ricinus communis (ricin) este denumirea tipului de ulei de ricin utilizat în cosmetice, care poate fi citit pe eticheta ingredientului, în special pe rujuri.

Datorita gustului sau acut si nu foarte placut,  este folosit mai mult in industria cosmeticelor, a medicamentelor, textilelor, ingrediente pentru masaj,etc. Mai mult decat atat, boabele de ricin pot fi folosite in industria alimentara, iar ca derivat natural acesta este cel mai des utilizat in tratamente corporale si cosmetice pentru frumusete.

Utilizare ulei de ricin in cosmetica

Trasatura fundamentala a uleiului de ricin este continutul sau bogat in antioxidanti, fiind o sursa importanta de acizi nesaturati, ca si acidul ricinoleic, avand un rol esential in ingrijirea si regenerarea parului si a pielii.

  • Pentru un par sanatos, stralucitor si bogat se poate prepara o masca cu ulei de ricin, lamaie, galbenus de ou si ulei de masline sau de struguri, care se aplica de cateva ori pe saptamana, pentru a obtine o calitate deosebita a parului, respectiv sa devina mai sanatos si mai rezistent. Uleiul de ricin stimuleaza viteza sangelui catre folicul, ceea ce duce la o crestere rapida a parului, prevenirea despicarii firelor de par sau a ruperii acestora. Este responsabilitatea acizilor grasi din ulei pentru sanatatea si rezistenta parului.
  • Reprezinta un tratament naturist care ajuta indeosebi la ingrosarea firelor de par, tratarea si cresterea acestuia, hidratarea scalpului si stralucirea parului, prevenirea uscarii sau despicarii firelor de par,etc. Uleiul de ricin se poate aplica uniform si direct pe scalpul capului, lasandu-l sa actioneze timp de cateva minute, apoi se spala cu sampon si se clateste. Aceasta este o procedura ce poate fi practicata cateva saptamani la rand, pentru a a avea rezultate vizibile si de lunga durata.
  • Prevenirea cheliei sau mancarimea si infectia scalpului se poate combate cu ajutorul microorganismelor si agentilor patologici responsabili in aceste situatii.
  • Uleiul de ricin contine beneficiile unui balsam pentru par, fiind mult mai ieftin. Se mixeaza picaturi de ulei cu un balsam natural, si se aplica pe par, uniform pentru un par sanatos si mult mai fin.
  • Uleiul este foarte util pentru indepartarea cearcanelor si a ridurilor din jurul ochiilor cat si in hidratarea, ingrijirea si catifelarea pielii. Este un remediu rapid si ieftin pentru vindecarea pungilor de sub ochi datorate oboselii, stresului sau a lipsei de somn. Uleiul de ricin, spre deosebire de alte emoliente sau creme, este un produs organic fara sa contina alte substante artificiale sau chimice care pot dauna organismului. Se poate aplica seara in zonele necesare din jurul ochilor, seara, iar pe timpul noptii acesta isi va face efectul. Dupa cateva zile de tratament regulat, cearcanele si pungile de sub ochii obositi se vor vindeca si disparea.
  • Este un remediu foarte bun pentru unghiile moi, exfoliate, care se rup cu usurinta. Uleiul are un efect incredibil asupra unghiilor, aplicandu-l cel putin o data pe saptamana , pe unghiile naturale (fara oja sau lac). Acestea se pot masa timp de cateva zile inainte sa va culcati, si se acopera cu o pereche de manusi pe timpul noptii, iar a doua zi se spala cu sapun si apa calda Rezultatele tratamentului apar dupa cateva saptamani.
  • In cosmetica, este foarte folosit pentru o crestere rapida a sprancenelor si a genelor, se aplica dupa ce fata este demachiata, doar cateva picaturi. Se poate crea un amestec in cantitati egale de vitamina uleioasa A si ulei de ricin, se aplica incepand cu radacina pana la varful genelor si sprancenelor, pentru indesirea si revitalizarea parului, timp de cateva zile consecutiv, i vederea obtinerii unui efect satisfacator si rapid.

Beneficiile uleiului de ricin in sanatate

Datorita propietatiilor sale antivirale, antifungine si antibacteriene, acest ulei este foarte benefic pentru prevenirea sau ameliorarea dezechilibrelor de sanatatea, in medicina traditionala, cat si in cea alternativa cum ar fi :

  • In cazul constipatiei, planta bogata in acizi grasi si antioxidanti este un emolient excelent fiind temporar benefic ca si laxativ usor, dar eficient. Este considerat un produs eficace in problemele cu stomacul, de constipatie sau gastrointestional, inca din antichitate. Are capacitatea de a stimula miscarile intestinului gros si a celui subtire, prin eliberarea cu usurinta a fecalelor din colon, deoarece umezeala peretiilor din intestin nu este absorbita de catre uleiul de ricin. Actioneaza foarte rapid, la doar cateva ore de la ingestia acestuia. (Pentru rezultate eficiente in tratarea constipatiei, se recomanda consumul de ulei de ricin rece timp de cateva zile consecutive).
  • In ceea ce priveste infectia cutanata impetigio, acizii undecilenici care fac parte din compozitia uleiului de ricin, sunt de mare ajutor pentru combaterea acestor infectii fungice. Are un mare rol pentru eliminarea infectiilor, cum ar fi mancarimea cronica, negi, furuncule, condiloame.
  • Uleiul de ricin are un rol antiinflamator datorita acidului ricinoleic, de aceea poate fi utilizat in cazul problemelor cu pielea cum ar fi : arsuri (solare sau de alte tipuri), taieturi, eczeme, acnee. Acest ulei este un emolient care produce elastina si colagen, ceea ce ajuta la hidratarea pielii si umiditatea acesteia, folosit indeosebi la intinerirea si repararea ei, cat si la indepartarea cearcanelor de sub ochi.

Se aplica o compresa cu ulei de ricin pe pielea iritata, timp de aproximativ o ora, de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru cateva zile, pentru rezultate rapide.

  • Este foarte eficient in tratamentul contra pecinginelor, datorita acidului undecilenic care se gaseste in compozitia acestuia. Se amesteca uleiul de ricin cu o cantitate de ulei de cocos, iar apoi se incalzeste si se aplica pe zona iritata cu o panza de bumbac
  • Uleiul de ricin produce elastina si colagen, astfel este foarte benefic pentru hidratarea si regenerarea pielii. Uleiul se poate aplica in fiecare zi (mai ales pe fata), si se lasa sa actioneze mai ales pe timpul noptii pentru a obtine rezultate cele mai bune. Acizii grasi din ulei vor restabili procesul de hidratare, eliminand zonele uscate.  Poate ajuta de asemenea la decolorarea cicatricilor, intr-un timp mai lent.
  • Uleiul aduce imbunatatiri si in ameliorarea vergeturilor. Acesta se maseaza pe partile unde exista vergeturi (coapse sau abdomen) in urma unei sarcini sau cresteri in greutate.
  • Este un foarte bun dezinfectat pentru rani (zgarieturi sau rani usoare) ori infectii ale pielli, datorita compozitiilor antimicrobiene. Este de asemenea practicat si in tratamentul de prim ajutor.
  • Bogat in omega 3, uleiul de ricin poate ameliora si preveni decolorarea pielii, prin stimularea cresterii si hidratarea tesutului sanatos. Este maniera in care acest produs reduce cicatricile si previne
  • Pentru femeile insarcinate, uleiul de recin poate fi consumat pe timpul sarcinii sub supravegherea medicului, deoarece acesta poate ajuta la stimularea travaliului
  • Uleiul de ricin este ulitilizat si pentru ameliorarea si estomparea diverselor inflamatii si dureri ale muschilor.
  • Acest produs stimuleaza sistemul limfatic, care elibereaza resturi metabolice ale corpului
  • In cazul tumorilor, uleiul de ricin poate reduce existenta acestora sau preveni aparitia lor.
  • Este utilizat deseori si in dezechilibre neurologice (scleroza multipla, Parkinson, paralizia)
  • Pentru ameliorarea durerilor sciatice, datorita nervului sciatic care provoaca inflamatii si dureri a coloanei vertebrale, si in membrele inferioare. Uleiul este folosit in tratamente pe baza de plante in acest caz, pentru a reduce inflamatia bolii, prin acizii grasi din compozitia lui, care au efecte antiinflamatorii. Se aplica picaturi de ulei de recin pe o compresa calda si se plaseaza pe zona imflamata timp de cateva minute.
  • Datorita calitatiilor sale antiimflamatorii, uleiul de ricin este considerat si un remediu foarte bun in vindecarea artritei, prin practicarea masajelor in zonele cu dureri musculare si articulare, sau unde sunt nervii imflamati. Se poate administra si pe cale orala, prin consumul de ulei de ricin amestecat cu putina apa, pentru ameliorarea durerii de artrita reumatoida

 

Ulei de Ricin – Efecte secundare/adverse

Acest produs ieftin si natural reprezinta o modalitate foarte practica pentru tratarea diferitelor simptome precum curatarea intestinelor, constipatiei, cresterea si regenerarea parului si a unghilor, vindecarea diverselor boli ale pielii, datorita calitatilor sale antibacteriane, antivirale si antifungic, ameliorarea diverselor dureri si tratarea bolilor ori pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Dincolo de o multitudine de beneficii,  poate creea si efecte secundare, deaorece acest triglicerid are o compozitie chimica unica, spre exemplu acidul  ricinoleic in proportie de 90%, si acizi grasi

  • Substanta continuta de catre aceasta planta se numeste ricin, fiind considerata ca si o puternica toxina care poate ucide celulele, in cazul in care este consumat intr-o cantitate mare pe cale orala, intravenoasa sau nazala.
  • Administrat in combaterea constipatiei sau a diverselor probleme digestive, unul dintre efecte este dezechilibrul digestiv, de exemplu : perturbarea gastrica, varsaturi, greata, diaree, etc.
  • In cazul in care exista probleme cu alergia vis-à-vis de componentii uleiului de ricin, ele pot fi prezente in momentul ingerarii produsului sau a aplicarii pe zone epidermice. Alergiile pot fi sub forma de eruptii, prurit, intepaturi, eriteme, dificultati respiratorii, umflarea gatului, a fetei sau chiar si ameteli. Pentru prevenirea acestor situatii, se recomanda incercarea uleiului aplicand o mica cantitate pe pielea bratului, si se astepta cateva ore (24 de obicei) pentru a observa daca exista reactii adverse, pentru a nu suferi efectele alergice ale uleiului de ricin.
  • Un alt efect secundar al acestui produs poate fi deshidratarea, in cazul in care se consuma zilnic intre 15 si 60ml de ulei de ricin, ceea ce poate creea unele probleme in digestia de nutrienti, care pot determina deshidratarea organismului. Sunt intotdeauna recomandate instructiunile doctorului inainte de utilizarea acestui produs pentru evitarea oricarui efect secundar ale acestui ulei, deoarece acesta contine componenti inactivi ce pot declansa reactii alergice in organism

Datorita numeroaselor propietati benefice pentru sanatate si frumusete (intarirea unghilor, curatirea machiajului, rol antipigment, hraneste, albeste si catifeleaza pielea, ajuta la cresterea si hidratarea parului, combate chelia si matreata, remediu pentru pielea uscata si crapata, utilizat pentru rani, ungere, arsuri, taieturi, amelioreaza cearcanele si punginele de sub ochi, imbunatateste calitatea parului, a sprancenelor si a genelor, hidrateaza pielea sensibila si uscata) , uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite remedii naturale, care are rolul de a oferi echilibru, frumusete si rezistenta organismului.