Booking.com

Ulei de Cocos – Introducere:

Uleiul de cocos produs in Filipine (denumit și ulei de nucă de cocos) este un ulei vegetal obținut din proaspata si organica pulpa de cocos, copra.  Acest superaliment nutritiv al secolului XXI este folosit în diverse domenii și are o multitudine de  beneficii pentru sănătate, pentru toate tipurile de varsta, fiind prezent in toate dietele raw vegana si vegetariene, cat si ca principal ingredient in domeniul cosmetic (indeosebi, pentru piele si par).

Uleiul de nucă de cocos este un produs cu o mare utilizare în gătit, rețete de frumusețe, remedii naturale, etc.

Beneficii și utilizări Ulei de Cocos

  • Ulei de cocos pentru păr – Acest produs hrănitor a fost folosit foarte mult timp pentru păr, deoarece compoziția sa unică de grăsimi îl face deosebit de benefic si util. Este foarte des utilizat ca mască pentru păr, ca si tratament sub forma de ulei fierbinte.Se poate freca scalpul zilnic cu ulei de cocos, pentru a stimula cresterea parului, sau se poate utiliza în combinatie cu șampon de casă sau ca si balsam natural (un pic de ulei frecat pe mâini și apoi dat prin păr, ii ofera acestuia un tratament  excelent, ca un balsam natural incredibil de intens si eficient )
  • Pentru hidratarea și hrănirea pielii – Aceleași proprietăți fac uleiul de nucă de cocos excelent produs și pentru epiderma. Mulți oameni preferă să-l folosească ca un hidratant natural. Proprietatile sale antioxidante naturale il fac foarte bun pentru a opri ridurile si iritarea pielii.
  • Ca ajutor digestiv – Concentrația uleiului de nuca de cocos si grăsimile sale benefice, îl fac foarte util pentru digestie. Calitatile sale antimicrobiene pot ajuta la vindecarea infenctiilor si iritațiilor din intestine, chiar si din Candida.
  • Ca si sursă de grăsimi – Peste 50% din grăsimea uleiului il reprezinta acidul lauric. De fapt, uleiul de nucă de cocos are cea mai mare cantitate de acid lauric ( ca si laptele matern).
  • Suport imunitar – MCT-urile (inclusiv acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic) au atributii antibacteriene, antifungice, și antivirale care îl fac util pentru suportul imunitar.Studiile arată că MCT-urile pot contribui de asemenea la concentrarea și performanța mentală.
  • Suport hormonal – Obținerea unor tipuri greșite de grăsimi poate crea dezastru asupra hormonilor.Uleiul de cocos conține grăsimi specifice care susțin producția hormonală naturală a organismului.

Alte beneficii Ulei de Cocos

  • S-a dovedit că uleiul de cocos este util pentru adaugarea magneziului si a calciului in organism.
  • Pe plan intern, ajuta la remineralizarea si curatarea dinților
  • Este o sursă directa, imediata si eficienta de energie in timpul alimentatiei, care nu este stocată ca grăsime
  • Poate ajuta la imbunatatirea somnului, cat si a reducerii pierderii în greutate atunci când este consumat zilnic
  • Când se utilizează si consuma în alimente, poate susține glanda tiroidiană echilibrata si sănătoasă
  • Unele studii arată că uleiul de cocos poate ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de insulină, atunci când este consumat în mod regulat
  • Aceasta ajută epiderma să se calmeze si vindece cat mai repede, in urma diverselor leziuni sau infecții din cauza grăsimilor sale benefice
  • Atunci când este folosit constant pe piele, poate ajuta la scăderea si eliminarea celulitei
  • Unele dovezi arată că grăsimile din ulei au un rol important pentru diminuarea depresiei și a anxietati
  • Când este luat în mod regulat, poate crește cantitatea de hormoni
  • Poate ușura durerea hemoroizilor atunci când uleiul este utilizat local
  • Unele studii arată că uleiul poate stimula circulația și poate ajuta pe cei care sunt adesea infrigurati si au sistemul imunitar scazut
  • În timpul sarcinii, este folosit pentru a ajuta cresterea nutritiva necesara dezvoltării copilului
  • Există studii si cărți întregi dedicate potențialului de grăsimi saturate, precum uleiul de nuca de cocos, pentru a evita boala Alzheimer sau eliepsia.                                                                                                      

Remedii naturale pentru uleiul de nuca de cocos

  • Uleiul de nucă de cocos, amestecat cu uleiuri esentiale, au urmatoarele efecte
  • Învelit în interiorul nasului, poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei
  • Proprietățile antimicrobiene și antibacteriene ajuta la eliminarea diferitelor infectii ale corpului
  • Proprietățile antimicrobiene și grăsimile benefice fac ca uleiul de nucă de cocos să devină o forță de producție în pasta de dinți
  • Poate ajuta psoriazisul sau eczemele existente pe corp
  • Combinarea uleiului de nuca de cocos si o picatura de ulei de oregano ajuta la imbunatatirea sanatatii gingiilor
  • Aduce un mare aport la scaderea nivelului de colesterol
  • Poate ajuta la reducerea aspectului venei varicoase atunci când este folosit local
  • După ce căldura inițială a dispărut, poate ajuta la vindecarea rapidă a arsurilor solare
  • Amestecat cu o lingură de ceai fierbinte, poate ajuta la recuperarea rapidă a sanatatii, dupa raceala sau gripa
  • Datorita proprietăților sale antiinflamatorii, acesta poate ajuta la reducerea artritei
  • Poate reduce senzația de mâncărime la țânțari sau de alta natura
  • Poate ajuta la vindecarea acneei, atunci când este folosit în mod regulat
  • O singura lingurita de ulei topita intr-o ceasca de ceai cald poate ajuta la inflamarea dureriilor in gat
  • În mod natural curăță rănile reci
  • Consumul de ulei de nucă de cocos zilnic poate ajuta la eliminarea simptomelor alergice

Ulei de cocos pentru copii, bebeluși și sarcini

  • Este aplicat in urechile copiilor, pentru a ajuta la vindecarea rapidă a diferitelor infecții.
  • Mamele care inca ii mai alapteaza pe bebelusi pot lua câteva linguri de ulei de cocos pe zi (impreuna cu vitamina D) pentru a crește cantitatea de lapte și nutrienți
  • Ajuta la vindecarea de mâncărime de varicelă sau iedera otrăvitoare
  • Se utilizeaza pe piele pentru a evita vergeturile în timpul sarcinii si pentru vindecarea pielii după naștere
  • Alaturi de oțet de cidru de mere, este folosit ca si tratament natural pentru păduchi

Tipuri de ulei de cocos

  1. Rafinat – este creat prin distilarea la temperaturi foarte ridicate cu diverse substante chimice sau ca produs rezultat din obtinerea fulgilor de cocos. Nu are miros sau gust de nuca de cocos.
  2. Nerafinat –neinalbit, extravirgin, neaditivat, presat la rece si neincalzit, certificat ecologic. Uleiul la rece (virgin) este cel mai sanatos, se obtine prin presarea pulpei crude de cocos, uscate sau proaspete. Este cel mai bogat si benefic, cu toate propietatile lui care sunt nemodificate ; se obtine prin procesul de fermentare (protejand integral propietatile originale) si presare la rece, din pulpa organica si proaspata a fructului. Uleiul organic de nucă de cocos nerafinat prezinta cele mai ridicate niveluri de antioxidare, fiind considerat « standardul de aur » pentru uleiul de nuca de cocos, ca si  ulei de calitate superioara. Pulpa cocosului este centrifugata, filtrata si presata la rece, scopul find pastrarea calitati nutritive, a gustului si a aromei naturale.
  3. Uleiurile fractionate sau uleiul MCT sunt uleiuri lichide care nu devin solide sub mai mult de 70 de grade, cum ar fi uleiul virgin. Nu conține toate proprietățile benefice ale uleiului de nucă de cocos nerafinat, dar este mai calitativ în grăsimile care stimulează creierul.

De ce este acest ulei de cocos atat de benefic si sanatos :

  • Datorita continutului mare de acizi grasi (capric, acizi laurici, caprilic), acest ulei ofera o serie de avantaje pentru sanatate
  • Acizii grasi sunt asimilati cu rapiditate in corp, generand foarte multa energie, acesta este motivul si pentru care este mult utilizat de catre cei care sunt la regim sau practica sportul cu regulitate. Este benefic si in lupta contra bacteriilor si virusiilor ca si acid lauric ( care se gaseste in laptele matern )
  • Deoarece acizii grasi din acest produs sunt saturati (reprezentand o importanta sursa de grasime saturata), acestia joaca rol terapeutic in cazul bolii Alzheimer sau epilepsie.
  • Ajuta la cresterea sistemului imunitar, la diminuarea colesterolului, echilibrarea metabolismului si aparatului digestiv, reprezentand de asemenea un important ingredient si substitut cosmetic.

Ulei de Cocos – Folosire

Acest ulei este foarte folosit in bucatarie. Gatit, mancat, baut, insa acesta are o serie de intrebuintari si beneficii in cosmetica, de asemena.

Cunoscut si sub denumirea de « copacul vietii » in sanscrita, fiecare parte a palmierului de cocos este foarte intrebuintat sub forma de ulei, apa, unt si apa (din fructul si flarea acestuia), coloranti, fibre de tesut,  franghii, ingrasamant, izolant, lemn (din trunchi, radacina, frunze si nuca acestuia)

Uleiurile de cocos rafinate/fractionate sau presate sunt potrivite pentru folosirea externa, insa pentru utilizarea interna, cel mai ideal este uleiul nerafinat organic.

Uleiul de cocos in bucatarie:

  • Uleiul de nuca de cocos este greu de oxidat, fiind foarte rezistent si la temperaturi ridicate (180 de grade este punctul sau de ardere). De aceea este un substitut ideal pentru gatit si diverse prajeli : margarina, unt, plus alte grasimi si uleiuri.
  • Deoarece are capacitatea de a stimula absortia antioxidantilor si a fitonutrientilor, acest ulei nutritiv se poate adauga in tot felul de salate, dulciuri cat si in lapte sau ceai.
  • Uleiul este consumat ca si supliment energetic, in batoanele proteice, nutritive si energizate, adaugat fiind in diverse smoothies si shakeuri proteice, crescand si completand absortia vitaminelor si proteinelor pentru sportivi si nu numai.
  • Un supliment nutritiv cu ulei de cocos este benefic si pentru durerile de gat, ca si sirop de tuse sau expectorant.
  • Acest produs este un ulei stabil care nu se descompune ușor la temperaturi ridicate, cum o fac celelalte uleiuri. Cu proprietăți nutriționale uimitoare, este o adevarata placere să gătești ouă, sau cartofi prăjiți, produse de cofetărie fără cereale și practic orice fel de gătit.

Folosit la gatit,  este  un ulei excelent pentru coacere, prăjituri sau pentru înlocuirea laptelui sau a untului.

  • Încercați să adăugați zilnic in alimente sau pe pâine
  • Se poate adauga în cafea pentru o cremă de cafea de casă
  • Acidul lauric ridicat și conținutul de MCFA ajută la stimularea metabolismului atunci când sunt utilizate în alimente
  • În gustări sănătoase pentru stimularea creierului la copii, cum ar fi Cluster-ele de nucă de cocos
  • Adăugați-l la o umplutură și la creșterea energiei prin diverse smoothies sau shakeuri
  • Se amestecă o lingură de ulei de cocos cu o lingură de semințe de chia pentru creșterea energiei pe tot parcursul zilei (A nu se consuma pe timpul noptii)
  • Utilizați ca înlocuitor pentru uleiurile vegetale în orice rețetă sau în gătit
  • Incercati-va mana pentru a face retete granola fara cereale pe baza de nuca de cocos
  • Se poate utiliza ca un hidratant facial anti-îmbătrânire
  • Se poate face un de asemenea un concentrat de nuca de cocos pentru a stimula functiile creierului.

Uleiul de cocos in cosmetică:

  • Este un inlocuitor ideal pentru sapun, sau integrat in reteta de sapun de acasa, datorita continutului sau de acid lauric, acesta are abilitati antimicrobiene, curatand pielea fetei si a corpului foarte bine.
  • Alaturi de praf de copt, ulei de menta sau alti componenti din reteta de acasa a pastei de dinti, curata excelent dintii.
  • Utilizat ca si balsam pentru calmarea corpului, pentru masajul pielii, lasand o piele catifelata la bebelusi, insa si contra vergeturilor dupa scaderea in greutate in urma unei sarcini sau diete, aplicat in zonele necesare. Are un excelent efect anticelulitic
  • Ca un SPF de protectie solara, este un foarte bun calmant hidratant, daca pielea este arsa de la soare sau pentru eliminarea petelor de varsta a pielii.
  • Functioneaza ca si balsam, ori pentru indepartarea matretii
  • Inlocuitor a diverselor creme reparatoare pentru calcaie uscate sau crapate, cicatrici de pe urma ranilor, infectii – ca de exemplu candida.
  • Utilizat pentru indepartarea paduchilor la copii
  • Calmat pentru usturimea sau mancarimea zonelor in urma diverselor muscaturi de insecte
  • Inlocuitor pentru balsamul de buze, sau folosit in farmacii in diverse retete pentru creme sau balsam de buze
  • este un excelent exfoliant mixat cu alte ingrediente, cum ar fi praf de scortisoara sau zat de cafea
  • Calmeaza cearcanele din jurul ochilor, oboseala, folosit sub forma de masca, sau chiar si demachiant
  • Utilizat ca si deodorant natural (singur sau cu bicarbonat de sodiu) sau ca si deodorant de casa, proprietățile sale antibacteriene naturale ajută la combaterea mirosului.
  • Se poate aplica ca si un lubrifiant natural care nu va deranja flora vaginala
  • Se poate folosi ca si substitut pentru o buna cremă naturală de bărbierit cat și o loțiune după bărbierit
  • este excelent unt de corp cu magneziu, cat si un calmant pentru amelionarea coatelor uscate